Acasa / Diverse-n / Comunicat de presă, București, 18 septembrie 2015

Comunicat de presă, București, 18 septembrie 2015

logo_eietisf

Comunicat de presă

Bucureşti, 18 septembrie 2015

 

Institutul de Studii Financiare, cu sprijinul organizaţiei europene a institutelor naţionale de formare în asigurări – EFICERT, organizează la Bucureşti, între 8-9 octombrie, ediţia din 2015 a EIET Conference – Conferinţa Europeană a Institutelor Naţionale de Formare Profesională în Asigurări.

Evenimentul are loc în contextul implementării Directivei privind Distribuţia în Asigurări (IDD), care va aduce schimbări semnificative atât la nivelul pieţei de profil din Uniunea Europeană, cât şi a celei din România, unul dintre principalele elemente ale acesteia fiind reprezentat de accentul pus pe protecţia consumatorului de produse de asigurare.

Astfel, atât sistemele de educaţie care pregătesc viitorii specialişti în asigurări, cât şi cele care oferă pregătirea profesională continuă a celor care activează deja în domeniu trebuie să fie pregătite pentru integrarea noii directive în propriul curriculum. De asemenea, acestea trebuie să evidenţieze, mai mult decât oricând până acum, legătura dintre obţinerea competenţelor profesionale şi protecţia consumatorului de asigurări.

Conferinţa EIET reprezintă o platformă de dezbateri în cadrul căreia reprezentanţii institutelor naţionale de formare în asigurări din diverse ţări europene se întâlnesc anual pentru a face schimb de idei şi de experienţă şi pentru stabili primii paşi în dezvoltarea unor programe de training vocaţional care să fie recunoscute la nivelul întregii Uniuni Europene.

Evenimentul se desfăşoară, în acest an, sub tema „Dobândirea competenţei profesionale pentru protecţia clientului”, iar discuţiile din cadrul acestuia vor avea ca temă principală provocările, dar şi oportunităţile aduse de implementarea Directivei privind Distribuţia în Asigurări (IDD) pe segmentul serviciilor financiare.

Astfel, în cadrul noilor directive europene care vizează piaţa asigurărilor, precum IDD, cât şi MIFID II, există reglementări care impun, pentru protecţia consumatorilor, dobândirea, de către specialiştii care activează în domeniu, a unor certificate profesionale. Cu toate acestea, sistemele europene de educaţie diferă foarte mult de la o ţară la alta, stabilirea unor standarde comune devenind, în acest context, foarte dificilă. Scopul dezbaterilor din cadrul conferinţei EIET din acest an este tocmai o încercare de a descoperi modalitatea în care se pot crea astfel de standarde la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

“Institutul de Studii Financiare este onorat să gazduiască un eveniment internațional de excepție, doar la cateva luni de la lansarea sa. 15 țări europene vor fi prezente la evenimentul organizat în Romănia. Una dintre cele mai importante directive europene, care va schimba semnificativ modul de vânzare al asigurărilor, va fi analizată din perpectiva nevoilor de formare profesională, dar nu numai, de către experți si reprezentanti ai comunității internaționale si românești. Pentru noi va fi un prim pas în identificare nevoilor generate de noua legislație europenă și o mare șansă de a afla cum se poate implementa corect”, declară Calin Rangu, președintele ISF.

Educaţia profesională din domeniul asigurărilor în România, impactul reglementărilor europene asupra cadrului educaţional, comparaţia dintre training-urile externe şi cele realizate în cadrul organizaţiilor, dar şi rolul asociaţiilor profesionale în training-ul profesional reprezintă doar câteva dintre temele principale care vor fi dezbătute cu prilejul evenimentului.

EIET Conference – Conferinţa Europeană a Institutelor Naţionale de Formare Profesională în Asigurări se va desfăşura între 8-9 octombrie 2015 în Bucureşti, Hotel Novotel, sala Lyon. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul www.eiet.org.

Persoană de contact

Laura Elly Naghi

+4.0757.352.031

laura.naghi@isfin.ro

***

Despre Institutul de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare (ISF) şi-a început activitatea în august 2015, fiind înfiinţat în urma fuziunii dintre Fundaţia Institutul de Management în Asigurări (IMA) şi Fundaţia Institutul de Asigurări (IA). Misiunea ISF este să sprijine dezvoltarea organizaţiilor, instituţiilor şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea sau care intenţionează să activeze în domeniul asigurărilor, pensiilor private şi investiţiilor financiare, al activităţilor conexe sau similare cu aceste activităţi, precum şi al managementului riscului, al managementului resurselor umane şi al managementului organizaţiei.

Printre principalele direcții de acțiune ale institutului se numără asigurarea pregătirii, perfecţionării şi specializării profesionale a persoanelor care lucrează în domeniul serviciilor financiare, acordarea de atestate profesionale, elaborarea de standarde ocupaționale și sisteme de evaluare bazate pe competențe, realizarea de studii şi cercetări în domeniul serviciilor financiare nebancare, editarea de publicații de specialitate, elaborarea de propuneri de norme tehnice şi principii profesionale aplicabile în domeniul financiar nebancar, precum și organizarea de activităţi de informare și educare în domeniul financiar, la nivel naţional şi internaţional.

***

Despre EFICERT – The European Financial Certification Organisation

EFICERT The European Financial Certification Organisation reprezintă organizaţia europeană a institutelor naţionale de formare în asigurări care oferă standarde uniforme privind educaţia vocaţională în domeniul asigurărilor, dar şi al pensiilor private. Sistemul de certificare EFICERT este bazat pe examene naţionale susţinute în cadrul sistemelor de asigurări şi pensii private, urmărind asigurarea transparenţei în ceea ce priveşte competenţele profesionale din sectorul financiar european.

EFICERT reprezintă, în prezent, cea mai mare organizaţie profesională şi educaţională din Europa a intermediarilor în asigurări, ai specialiştilor în managementul daunelor şi al subscriitorilor. Aceasta a fost fondată în noiembrie 2002, iar membrii săi sunt asociaţii şi institute care reprezintă, în mod activ, interesele educaţionale ale industriei de asigurări în propriile ţări.

Creative Commons License   Această operă este pusă la dispoziție sub Licență Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional