Acasa / Diverse-n / Principalele îngrijorări ale asigurătorilor din Europa Centrală și de Est

Principalele îngrijorări ale asigurătorilor din Europa Centrală și de Est

Principalele îngrijorări ale asigurătorilor din Europa Centrală și de Est1

Sondajul bienal „Insurance Banana Skins 2015”, care măsoară percepția riscurilor în sectorul asigurărilor, a arătat că anul acesta principalele îngrijorări ale asigurătorilor sunt riscul macroeconomic și cel al ratelor de dobândă. Indicele Banana Skins reprezintă nivelul de anxietate resimțit în sectorul analizat, iar anul acesta în ECE (țările din Europa Centrală și de Est) valoarea acestuia este de 2.93, mai mică decât media globală de 3.21.

Anul acesta “Indexul de pregătire pentru gestionarea riscurilor” din ECE a acumulat 3.18 puncte, crescând semnificativ de la 2.93 cât fusese  în 2013, semn că în ultimii doi ani companiile de asigurări s-au concentrat pe îmbunătățirea managementului de risc și al managementului polițelor.

Pe lângă riscul macroeconomic și cel ratelor de dobândă, in top 25 riscuri care îi îngrijorează pe asigurători se află: produsele cu randamente garantate (3), practicile de afaceri (4), reglementarea (5), performanța investițiilor (6), riscurile cibernetice (7), canalele de distribuție (8), schimbările climatice globale (9),  managementul schimbării (10), catastrofele naturale (11), calitatea managementului riscului (12), dezvoltarea de noi produse (13), guvernanța corporativă (14), calitatea managementului (15), condițiile de piață (16), pasivele pe termen lung (17), schimbările sociale (18), resursele umane (19), riscul reputațional (20), disponibilitatea capitalului (21), ingerințele politice (22), terorismul (23), instrumentele financiare complexe (24), poluarea/contaminarea (25) .

Lipsa eticii în afaceri (4) a devenit un motiv de îngrijorare pentru asigurători, date fiind practicile frauduloase din vânzările asigurărilor de viață. De asemenea, asigurătorii sunt constant sub presiune datorită trendurilor competitive de pe piața acestui sector. Reglementarea continuă să fie percepută ca fiind un risc acut de către asigurătorii din Europa Centrală și de Est,în principal datorită termenului de implementare a Directivei Solvency II – ianuarie 2016.

Riscurile cibernetice (7) au devenit una dintre principalele îngrijorări ale asigurătorilor odată cu  incidentele recente din SUA, unde bazele de date a milioane de clienți ale agențiilor de asigurări de sănătate au fost compromise de hackeri. Se preconizează însă că până la finele anului 2016 se vor aplica în ECE mai multe directive privind managementul informației și al securității în domeniul IT.

Grija pentru schimbările climatice globale (9) a crescut considerabil în ultimii doi ani, ajungând de pe locul 22 în 2013 pe locul 9 în 2015. Acest lucru se datorează probabil conștiinței privind problemele de mediu cu care se confruntă Europa. Din sondajul realizat în 2015 rezultă că asigurătorii din ECE se simt mai încrezători în capacitatea lor de a gestiona riscurile de afaceri față de acum 2 ani.

Pentru forma integrală a raportului apăsaţi aici.

Institutul de Studii Financiare (ISF) a fost înființat prin fuziunea dintre Fundaţia Institutul de Management în Asigurări şi Fundaţia Institutul de Asigurări în luna august 2015.
Noua entitate dedicată pregătirii profesionale – cu precădere în sectorul serviciilor financiare nebancare – are ca fondator Autoritatea de Supraveghere Financiară și este susținută de asociaţii reprezentative din domeniu, în calitate de membri: Uniunea Naţională a Societăţior de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), Asociaţia de Drept a Asigurătorilor din România (ADAR) şi Asociaţia Română de Actuariat (ARA).

Permanent preocupat de nevoile pieței de asigurări din România de a face față riscurilor la care sunt supuse,  Institutul de Studii Financiare a proiectat o serie de programe educaționale menite să asigure pregătire profesională de specialitate a personalului pentru a face față provocărilor induse de riscuri.

Printre acestea amintim:

  • Managementul Riscului Operaţional – Riscuri generate de IT
  • Managementul informatiei electronice prin procese utilizand modele de maturitate
  • Managementul riscului în asigurări

 

În perioada imediat următoare ISF urmează a organiza cursuri aplicate privind implementarea Solvency II, fiscalitate, IFRS, instrumente pe piata de capital.

Creative Commons License   Această operă este pusă la dispoziție sub Licență Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional