Sistemul bancar din economiile emergente din Asia în contextul COVID-19. Studiu de caz – zona ASEAN – Ionela Voinea

 Autor: Ionela Voinea
 Vol. 5 • Nr. 9 • Noiembrie 2020

Abstract

Importanța sistemului bancar pentru economie a fost intens dezbătută în literatura de specialitate și numeroase studii și lucrări arată legătura dintre bănci și dezvoltarea economică. Articolul analizează sistemul bancar din economiile emergente din Asia, în special din zona ASEAN, în contextul pandemiei de coronavirus și arată importanța instituțiilor financiar-bancare în implementarea primelor măsuri pe care autoritățile le-au luat pentru a limita impactul COVID-19 asupra economiilor din regiune.
Sistemul financiar-bancar din zona ASEAN a reacționat rapid la pandemie, a dat dovadă de flexibilitate și s-a adaptat noului context economic. Băncile din această regiune sunt principalul finanțator al economiei și sunt deschise către noile tehnologii și cooperarea cu fintech-urile, astfel că noul context, în care comportamentul consumatorilor se schimbă ca urmare a izolării și restricțiilor sanitare, favorizează digitalizarea, iar instituțiile financiare își accelerează strategiile de transformare digitală.
Evoluția economiei depinde de evoluția crizei sanitare, dar modul cum va evolua pandemia este incert. Singura certitudine este că modul în care băncile reacționează acum la criză va determina modul în care se vor reconstrui pentru viitor.

Cuvinte cheie: sistem bancar, economii emergente, sistem bancar ASEAN, digital banking, dezvoltare economică.

Clasificare JEL: E02, F63, G21, G23, F34.

DOI: 10.55654/JFS.2021.5.9.11

CONTACT