Riscul de mediu și asigurările – Paul Dumitru

Autor: Paul Dumitru
Vol. 2 • Nr. 3 • Noiembrie 2017

Abstract

Riscul de mediu este descris în acest articol din perspectiva managementului riscului precum și a modalităților de identificare, evaluare și transfer al riscului prin asigurări.

 Acest tip de risc este unul special având caracteristici unice comparativ cu orice alte riscuri de raspundere civilă deoarece este greu de identificat, evaluat și este potențial generator de daune catastrofale. Deși la o primă vedere riscul de mediu pare a fi specific anumitor industrii, realitatea este că acest risc nu ocolește aproape niciun fel de activitate economică. Din perspectiva tratării riscului de mediu, companiile trebuie să identifice sursele eventuale de poluare, populația ce ar putea fi afectată precum și rutele pe care poluarea ar putea să le urmeze către populația țintă.

Cu toate că poate produce daune catastrofale, transferul consecințelor financiare ale producerii riscurilor de mediu prin asigurări este ignorat de cele mai multe ori de companii. Deși oferta de astfel de produse de asigurare este destul variată pe piața internațională de asigurări, în România este destul restrânsă probabil și datorită cererii reduse. Piața de asigurări de răspunderi de mediu din Europa este estimată la aproximativ 250-300 milioane de Euro, asigurătorii ințernaționali având capacitate de subscriere de până la 200 milioane de dolari pentru un singur asigurător.

 Cererea de asigurări de răspundere față de mediu din România ar putea fi stimulată prin introducerea unor ”garanții financiare” pentru daunele de mediu, pe modelul altor țări din vestul sau estul Europei. Din creșterea pieței de asigurări de mediu beneficiind nu numai asigurătorii români, ci și companiile ce ar fi mai bine protejate de producerea unor riscuri catastrofale, precum și economia în general căci primele generate ar fi investite de asigurători în diverse instrumente financiare, banii reîntorcându-se în acest fel în economie.

Cuvinte cheie: risc de mediu, poluare, asigurări, managementul riscului

CONTACT